tiistai 1. maaliskuuta 2016

Kurkistus lauantain panopäivään

Panimo Hirvi aloitti taas seuraavan oluen valmistuksen. Tulossa siis Otso 2.0. Muuntelin hieman aikaisemman Otson reseptiä lisäämällä maltaiden ja kaakaojauheen määrää sekä ekstrana laitan vielä vaniljatangon sekundääriin. Pano meni omasta mielestä kohtuu hyvin jopa ja käyminen on jo hyvää vauhtia lähtenyt käyntiin. Kuten aikaisemmat oluet, tein tämänkin oluen yksivaiheisella pussimäskäyksellä. Eli aika alkeellisilla meiningeillä mennään.
Raaka-aineet esille




















Part I: Valmistelu


Ensimmäisenä olin tietenkin siivoillut keittiötä ja etsinyt tarvittavat kamat sopivasti esille. Seuraavaksi oli vain maltaiden punnitseminen. Sen jälkeen laitoin maltaat mallaspussiin veden lämmetessä kattilassa liedellä. Tässä vaiheessa pistin uunin 100°C. Hyvä muistaa, että maltaat pöllyää kovasti, joten pussiin niitä laittaessa kannattaa olla varovainen.

Roasted barleyta tuomassa paahdetta ja väriä

Maltaat pussissa

Kun vesi oli tarpeeksi lämmintä, tungin maltaat sisään. Painelin vielä, jotta koko mallasmäärä oli veden peitossa. Aikaisemmissa panoissa olin tässä vaiheessa tehnyt virheen: en ollut huomioinut veden lämpötilaa heti maltaiden laiton jälkeen. Vesi jäähtyy yllättävän paljon heti maltaiden laiton jälkeen. Kokemuksia rikkaampana annoin kattilan olla hetken aikaa liedellä. 

Part II: Mäskäys ja huuhtelu

Vuorasin kattilan pyyhkeillä ja iskin koko höskän uuniin. Uunin olin laittanut pois päältä jo aiemmin, joten lämpötila siellä oli 70-80°C. Mäskäys kesti perinteiset 90 minuuttia. Mittailin aina silloin tällöin lämpötilaa, joka pysyi tasaisesti 68°C paikkeilla. Mäskäyksen aikana kerkesi hyvin valmistella seuraavien vaiheiden tavarat. Punnitsin keiton aikana tarvittavat ainekset ja steriloin käymisastiat sekä siiviläpussin.

Koirakin nukahti huuhtelun aikana
Mäskäyksen loppuvaiheilla laitoin toiseen kattilaan veden lämpenemään sopivaan huuhtelulämpötilaan ja laitoin puhdistetun käymisastian sekä siivilän valmiiksi. Huuhteluun itsessään käytin n. 45-60 minuuttia. En tykkää hötkyillä tässä, vaikka se ei ole mikään mielenkiintoisin homma. Haluan siinä kaiken hyödyn(sokerit) maltaista puristettua irti. Maltaiden huuhtelun päätyttyä siirsin vierteen takaisin kattilaan. 
Hanallisesta käymisastiasta on helppo
siirtää vierre takaisin kattilaan

Tästä alkaa...

Part III: Keitto

Kattila liedelle ja liesi täysille!
Kiehumista odotellessa
Joku tovi kestää, että 15 litraa vierrettä kiehuu. Odotellessa siis tiskasin ja steriloin huuhtelussa käyttämäni siivilän. 
Olin perinteinen myös keiton osalta eli 60 minuuttia siinä meni. Lopulta vierteen kiehuessa laitoin ensimmäisen satsin humalaa sekaan ja ajastimen päälle seuraavaa satsia varten. Kun keittoa oli jäljellä enää 15 minuuttia, kumosin laktoosin vierteeseen. Tumma kaakaojauhe meni sisään sitten viiden minuutin kohdalla. Tuoksu oli aika huumaava kaakaojauheen laiton jälkeen.


Almost there!





















Part IV(Final part): Siivilöinti, jäähdytys ja hiivaus

Siellä se istuu
Keiton ollessa viimeinkin loppu oli aika siivilöidä humalamuhjut pois vierteestä. Käytin tässä lähes samoja tavaroita kuin huuhtelussa eli siivilää ja käymisastiaa. Ainoa lisä oli siivilän päälle asetettu siiviläpussi. Kattila painoi kuin synti, joten tässä tarvitsee usein apua. Isäni kanssa kaadettiin kattilasta vierre siiviläpussin läpi käymisastiaan. Siivilöinnin jälkeen iskin käymisastian, kansi päällä tottakai, lumihankeen jäähtymään, koska en toistaiseksi omista vierteenjäähdytintä. Otin vierteestä vajaan desin jääkaappiin jäähtymään, jotta pystyin mittaamaan ominaispainon nopeasti. Samalla maistoin hieman ja maistui ihan kohtuu onnistuneelta. Ehkä hieman kitkerää tjsp. eli tummia maltaita tai kaakaojauhetta tuli liikaa.
Vierteen ollessa jäähtynyt ei ollut enää muuta kuin ilmaus ja hiivaus. Työpäivän viimeisenä tekona avasin hyvän oluen, niinkuin kunnon ihmisen pitääkin. Sopivasti olin varannut 2016 käsityöläisoluen Teerenpelin Julma Juhon tätä hetkeä varten, kun voi istua ja rauhoittua haaveillen Otso 2.0:n lopputulosta.
Mukava päivä ja mukavaa puuhaa. Jossain vaiheessa uudestaan uudella reseptillä. Ehkäpä jotain jännittävää?
Korkea ominaispaino 1.070!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti