lauantai 11. kesäkuuta 2016

Tilquin, Oude Quetsche Tilquin Á l'ancienne

Näin pitkän ja kiireisen tauon jälkeen on taas mukava päästä kirjoittelemaan blogin ääreen.
Eilen kävin StaPan baarissa kurkkimassa mitä heidän lambic-viikoilta voisi löytyä. Lista oli pitkä ja monipuolinen hapanoluiden kannalta. Jos siis hapanoluet kiinnostavat nyt, niin suunnatkaapas Stadin Panimobaariin lähipäivinä.

Itse löysin Tilquinin Oude Quetsche Tilquin Á l'ancienne. Koska en ole ranskan kielen mestari, tyydyin vain tiskillä osoittamaan oluen nimeä ja sanoin: "Tuo Tilquin gueuze".

Ja oluesta itsestä:
Pahoittelen puhelimen kameran kuvanlaatua

Ulkonäöllisesti aika perinteinen: oranssihkon keltainen. Tietenkin hiivan määrä muuttaa väriä lievästi, mutta pääosin tuollainen.

Nenä: Hmm hmm. Pehmeä gueuze-tyyliseksi lambiciksi. Miedon tallinen, hedelmäinen ja happamaisehko. Tallisuus ei haittaa, sillä se ei ole lantainen vaan enemmänkin heinäinen. Erään kamalan oluen (Muddis saison) muisto tulee jostain syystä hieman mieleen. Se vähän ahdistaa. Muuten oikein hyvä.

Suu: Jestas! On se hapan. Suu mutristuu entisestään. Tuoksussakin esiintynyttä lievää tallimaisuutta taustalla, mutta pääjehuna on happama hedelmäisyys. Todella jees! Lievä etikkamaisuus pyörii myös suussa. Ei alkuunkaan ilkeä vaan hienovarainen. Kysyy ja koputtaa, jonka jälkeen vain kurkistaa makujen keskeltä. En etikasta itse juuri pidä, mutta tällainen hienostunut ja herkkä etikka toimii hapanoluessa.

Nyt on herkullinen gueuze! Pitkään tätä yhtä pulloa jaksoi hörppiä. Kyllä kehtaa ostaa ja maistella. Toki lambicit ovat yleensä hieman kalliimpia kuin esimerkiksi aallonharjalla pitkään olleet IPAt. Ne ovat silti todella hintansa väärti, sillä makumaailma on todella erilainen, erikoinen ja miellyttävä.


Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 16/20

YHT: 39/50


2 kommenttia: